Egy kereszténydemokrata vezetésű ország mutatta az utat a kannabisz orvosi alkalmazásában

  • Németországban működik Európa legfejlettebb gyógyászati kannabisz programja, amelyből Magyarország is tanulhatna.

  • Egy bírósági döntés után a német egészségügyi miniszter kezdeményezte a program létrehozását, amely több éves távlatból sikeresnek mondható.

  • A rendszer sajátossága, hogy a betegségek előzetes meghatározása helyett az orvosokra bízza, mikor írnak fel kannabiszt.

  • Egy friss felmérés szerint a program nem igazolta a vele kapcsolatos félelmeket.

Magyarországról nézve talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy kereszténydemokrata vezetésű országból nőjön ki Európa legnagyobb gyógyászati kannabisz programja. A történet azonban éppen azt mutatja, hogy a felelős politikusok nem ideológiai alapon ítélik meg a tudományos bizonyítékokat, és pártállástól függetlenül a legjobb kezelést kívánják biztosítani minden betegnek.

Ahhoz, hogy ma nagyjából 130 000 német páciens juthasson orvosi kannabiszhoz, a szakértői és betegjogi lobbi évtizedes küzdelmére volt szükség. 

VIP terápia megfizethetetlen áron vs állami orvosi program

Ahogyan más európai országokban, az első betegek Németországban is a holland állam által biztosított orvosi kannabiszhoz juthattak hozzá. Elsőként egy Tourette-szindrómában szenvedő beteg kapott engedélyt erre a terápiára 2009-ben, majd az elkövetkezendő 6-8 évben további mintegy 1000 beteg. Célzott állami program nélkül azonban ezek az igénylések meglehetősen körülményesek és költségesek voltak: az egyik beteg arról számolt be, hogy a kannabisz gyógyszere napi 75 euróba (kb. 27 000 Ft) került, amit nem tudott fedezni. Ráadásul ezer beteg esetén már nehezen lehetett amellett érvelni, hogy ők mind csak kivételes esetben elérhető terápiára szorulnak.

A fordulatot a kormány hozzáállásában egy sclerosis multiplexben szenvedő beteg hozta el, aki tíz év pereskedést követően engedélyt kapott, hogy magának termessze meg a gyógyszerét. A mannheimi férfi azért indított pert, mert betegként nem engedhette meg magának a havi 1500 eurós költséget, amibe a kannabisz virágzat került. Végül 2016 tavaszán a német Szövetségi Közigazgatási Bíróság úgy döntött, hogy az állami gyógyszerügyi intézménynek engedélyezni kell, hogy a beteg 130 tő kannabisz növényt termesszen. Az így előállított kannabiszt kizárólag gyógyászati célra használhatta fel és másnak nem adhatott belőle. Érdemes megjegyezni, hogy 130 tő Magyarországon jelentős mennyiségnek számít, ami miatt rendszerint akkor is börtönbüntetést szabnak ki, ha kereskedelem gyanúja nem merül fel.

Az ügy rávilágított, hogy állami orvosi kannabisz program nélkül a rászoruló betegek csak alacsony arányban, és súlyos anyagi nehézségek árán tudnak hozzájutni a gyógyszerükhöz. Aki pedig más módon szerzi be, bűncselekményt követ el. A győzelem nem csupán egy beteg életét változtatta meg: egyértelművé tette, hogy alapvető változásra van szükség a kannabisz egészségügyi felhasználásában.

A német szabályozás tanulságai 

Az ítélet után két hónappal az egészségügyi miniszter törvénytervezetet nyújtotta be a szövetségi kabinetnek a német gyógyászati kannabisz program létrehozására, ami végül 2017 márciusában állt hatályba.

A német szabályozás egyik sajátossága, hogy 

nincsenek előzetesen meghatározva azok a betegségek, amelyek esetében az orvos felírhat orvosi kannabiszt.Ehelyett az orvosra van bízva, hogy az adott betegség kezelésében hatékonynak tartja-e a kannabiszt. A sikeres igényléshez az alábbi feltételeknek kell teljesülnie:

  • az igénylőnek súlyos betegnek kell lennie,
  • a kezeléséhez nem állhat rendelkezésre más gyógyszer vagy nem használható (pl. a mellékhatások miatt, vagy mert egyik sem minősült hatékonynak).
  • -az orvosnak pozitív eredményre kell számítania a betegséggel összefüggő tünetek tekintetében

Emellett a törvény kimondja, hogy az orvosi kannabisz nem korlátozható csak bizonyos betegségek és tünetek enyhítésére valamint, hogy a gyógyszer költségeit csak kivételes és igazolt esetekben nem fedezi az egészségbiztosítás.

Egy 2021-ben közölt felmérés alapján a német betegek

  • 75%-a fájdalomcsillapításra,
  • 10%-a (elsősorban sclerosis multiplex okozta) görcsoldásra,
  • 6%-a (főleg kemoterápia okozta) étvágytalanságra/anorexiára,
  • 4%-a (főleg kemoterápia okozta) hányingerre/hányásra,
  • 3%-a depresszióra
  • 1%-a ezektől eltérő betegségek kezelésére kapott orvosi receptet.

A betegek háromnegyede a 40 és 79 év közötti korosztályból került ki. A 20-29 év közöttiek aránya 3%, míg a 19 év alatti betegek aránya mindössze 1%, ami megnyugtató válasz azokra a félelmekre, melyek szerint a gyógyászati kannabisz program elősegítené a fiatalkori kannabiszhasználatot.

Négy évvel a program elindulása után a német orvosi kannabisz páciensek száma 128 000-re emelkedett és ez a következő években várhatóan még a többszörösére fog növekedni. 

Az egészségbiztosítás a betegek 60%-a esetében fedezi teljes mértékben a kezelés költségeit. A maradék 40% magánorvossal íratja fel az orvosi kannabiszt, ezért nem kapnak tb-támogatást. Számukra jó hír, hogy idén megkezdődik a Németországban előállított, orvosi minőségű kannabisz forgalmazása, ami várhatóan kedvezőbb árú lesz, mint a külföldről importált, jelenleg 10 euro/gramm árú gyógyszer.

Más országokhoz hasonlóan Németország is megkapta azt a kritikát, hogy nem fektet kellő hangsúlyt az orvosok továbbképzésére, így többségüknek a program indulásakor nem volt kellő ismerete ahhoz, hogy felismerje azokat az állapotokat, amelyekben a kannabisz jótékony hatású lehet, valamint ismerje a kezelés lehetséges kockázatait és ellenjavallatait. Egészségügyi és drogpolitikai szakértők viszont összességében sikeresnek és követendőnek találják a német modellt, ami a következő tanulságokkal szolgálhat egy jövőbeli magyar szabályozáshoz:

  • Kedvező, ha az orvosi kannabisz használata nincs egyes betegségtípusokra korlátozva, mert így a tudományos bizonyítékok növekedésével az orvosok több súlyos és ritka állapot esetében tehetnek próbát vele.
  • Az államnak elengedhetetlen az orvos továbbképzéséről gondoskodnia, hogy minél több rászoruló beteg juthasson szakszerű kannabiszterápiához.
  • Több beteg fér a kezeléshez, ha az egészségbiztosító részben vagy teljesen fedezi annak költségeit.
  • Az orvosi kannabisz árát alacsonyan kell tartani, hogy azok a betegek is hozzáférhessenek, akik nem kapnak (teljes) tb-támogatást. Ebben az esetben kevesebb beteg fordul a feketepiachoz.
  • Szigorú és átgondolt szabályozás szükséges ahhoz, hogy valóban csak olyan súlyos betegek juthassanak orvosi kannabiszhoz, akiknek az állapota ezt indokolja. Az ilyen program nem növeli a rekreációs célú használatot
  • Fontos, hogy többféle kannabiszvirágzat és készítmény is rendelkezésre álljon. Több kannabiszfajta és készítmény nem vagy csak elenyésző mennyiségben tartalmazza a tudatmódosításért felelős összetevőt, így azokat orvosi felügyelet mellett az arra érzékeny betegek és a fiatalkorúak is fogyaszthatják.

Sorozatunk korábbi cikkeiben írtunk arról, hogy hol a helye az orvosi kannabisznak a gyógyszerek között, mi vezetett oda, hogy évtizedekre megakadjon a kannabisz egészségügyi felhasználása, és milyen hatással van a betegekre, hogy a magyar kormány továbbra is mereven elzárkózik ettől.

Kardos Tamás