Az EMMI szerint nincs miért segíteni a sorozatos karanténnal küzdő családoknak

  • A szülők biztonságos és bérkiesés nélküli otthonmaradása továbbra sincs biztosítva, pedig a gyerekek gyakori karanténba kényszerülése hatalmas probléma a családoknak.
  • Felszólítottuk az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy bővítse a keresőképtelenséggel kapcsolatos szabályzatot, ám szerintük erre nincsen nyomós indok. 
  • Arra biztatunk minden érintett szülőt, hogy gyakoroljunk nyomást közösen a minisztériumra a változásért! 

Januárban megírtuk, hogy egyre több családot hoz lehetetlen helyzetbe az óvodai és iskolai karantén. A szülők ugyanis semmiféle segítséget nem kapnak az államtól, ha a gyerekük ismételten karanténba kényszerül. Nem is beszélve arról, amikor több óvodás vagy kisiskolás gyerek van a családban. A karanténról szóló határozat megköveteli, hogy a gyerek lakóhelyén vagy tartózkodási helyén maradjon, és azt is előírja, hogy legyen elzárva a külvilágtól. Ez azt jelenti, hogy nem bízható meg a felügyeletével olyasvalaki, aki nem ugyanott lakik. Vagyis – hacsak nincs a családdal együtt lakó nagyszülő vagy más rokon – valamelyik szülőnek kell otthon maradnia a gyerekkel. A szülő nem mehet gyermekápolási táppénzre, ugyanis a karanténban lévő gyerek nem számít betegnek, következésképp a szülő sem minősül keresőképtelennek. Az ovist vagy kisiskolást nevelő szülő a munkáltatóval való egyeztetés alapján mehet szabadságra, fizetés nélkülit pedig csak akkor vehet ki, ha ebbe a munkáltatója beleegyezik. Arról nem is beszélve, hogy a szabadság rendeltetése sem az, hogy közben a szülő a karanténban lévő gyerekét gondozza, hanem a pihenés.

Az ügyben közérdekű bejelentéssel fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, és jeleztük, hogy szakpolitikai döntésre lenne szükség. Kértük, hogy a keresőképtelenség törvényi kategóriáit egészítsék ki a gyerek karanténba kerülésének esetével. Az EMMI közigazgatási államtitkárának válasza szerint semmi gond nincs a mostani szabályozással és nem indokolt a megváltoztatása. Végtelenül felháborító lépés a kormánytól, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben tartja a szülőket és nem ismeri el a problémát. Teszi mindezt úgy, hogy közben magát családbarátnak nevezi és a munkaalapú társadalom elvét hirdeti. 

Nem lehet érv a gyerekek oltásának szorgalmazása sem, hiszen az óvodás gyerekek többsége életkora miatt még nem oltható, és sok olyan gyerek is van, akiknél betegség teszi lehetetlenné, hogy szüleik beoltassák őket. A kormányzat tehát ismét a legkisebbeket és legkiszolgáltatottabbakat bünteti.Mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy sürgős tennivaló van a szülői táppénz kérdésében. Lehetővé kell tenni, hogy a szülő biztonságosan és bérkiesés nélkül maradhasson otthon a karanténban lévő gyerekével. Ha érintett vagy, tegyél panaszt az EMMI-nél, hogy a kormány ne söpörhesse szőnyeg alá ezt a sok ezer családot érintő problémát! 

  1. Töltsd le innen panaszmintánkat és töltsd ki az adataiddal!
  2. Írd le pár sorban a saját helyzetedet!
  3. Küldd el a kitöltött panaszt az EMMI-nek a mintában feltüntetett email címre!

Ha segítségre van szükséged a kitöltésben vagy úgy érzed, hogy az általánostól eltérő jogsérelem is ért, írj nekünk a jogsegely@tasz.hu email címre.