Hogyan lehetsz aktív a kampányidőszakban?

  • A kampányidőszak a szavazást megelőző 50. napon kezdődik és a szavazás napjáig tart. Idén február 12-én kezdődött a kampányidőszak, és április 3-án ér véget. 

  • Itt írtunk részletesen arról, hogy ilyenkor különleges szabályok vonatkoznak a választókat meggyőzni akaró politikusokra. 

A kampányidőszakban aktív állampolgárként számos lehetőséged van arra, hogy megismerd a politikusokat, számonkérd őket eddigi ígéretekről, jövőbeli terveikről, vagy segíts az ismerőseidnek abban, hogy ők is kivegyék a részüket a közügyek gyakorlásából. 

Választási gyűlések 

A kampányidőszakban választási gyűléseket, népszerűbb nevükön lakossági fórumokat lehet tartani. A választási gyűléseken a jelöltek eljönnek a választókerületük településeire, és ott beszélnek a helyiekkel a programjaikról, elképzeléseikről. A választási gyűléseken felteheted a kérdéseid a jelölteknek: a képviselő így a nyilvánosság és a sajtó előtt kell, hogy számot adjon a terveiről, vagy  éppen eddigi munkájáról. Itt olvashatsz részletesebben a választási gyűlések szabályairól. 

Választási gyűlést a kampányidőszakban bárki szervezhet. A gyűlést be kell jelenteni a rendőrségnél, csakúgy mint egy tüntetést, mivel ez gyülekezésnek számít (azt, hogy hogyan kell bejelenteni, itt találod). Fontos, hogy a bejelentés nem engedélykérés a gyűlés megtartására: a gyülekezési jog alapjog, ami csak bizonyos esetekben korlátozható. A magánterületen, pl. étteremben, rendezvényteremben tartott választási gyűlést nem szükséges bejelenteni a rendőrségen (itt a tulajdonos, bérlő engedélyére van szükséged).

Szervezőként te leszel felelős a rend fenntartásáért. A választási gyűlésekről a politikai véleménye vagy nemzetisége miatt senkit sem lehet kitiltani, és nem lehet diszkriminálni abban sem, hogy ki tehet fel kérdéseket. Itt írunk részletesen arról, hogy hogyan tudsz választási gyűlést szervezni. Ha újságíró vagy, akkor fontos tudnod, hogy a választási gyűlésekről nem zárhatnak ki, aki ezt megteszi, az szabálysértést követ el.

Ne szalassz el egyetlen alkalmat sem, hogy elmondhatod a véleményed a képviselődnek! 

A választási gyűlés csak az egyik módja annak, hogy elmondhasd a véleményed a képviselőknek, vagy éppen érdeklődj tőle a munkájáról, elképzeléseiről. Számos egyéb olyan eset van, amikor a közelünkben vannak a képviselőink: avatásokon, nyilvános rendezvényeken is el lehet őket érni. A képviselők szoktak fogadóórát is tartani, ezekre is be lehet jelentkezni, ha kérdezni akarsz tőlük valamit. 

A kampányidőszakban különösen fontos a képviselők számára, hogy láthatóak legyenek, és meggyőzzék az állampolgárokat arról, hogy őket érdemes támogatni a szavazatainkkal a választásokon - élj ezzel a lehetőséggel, mondd el nekik, hogy mit gondolsz, tedd fel kérdéseidet! 

Regisztráljatok együtt külföldi szavazásra! 

A barátaidnak is segíthetsz abban, hogy leadják a szavazatukat. Ha külföldön tanultok vagy dolgoztok, kérnetek kell a felvételetek a külképviseleti névjegyzékbe (vagy ha nincs magyar lakcímetek, akkor a levélben szavazók névjegyzékébe) ahhoz, hogy a külképviseleteken adhassátok le a szavazatotokat. A külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje március 25. 16 óra. Fontos, hogy a kérelemnek eddig az időpontig meg kell érkeznie, így célszerű azt online, Ügyfélkapun keresztül benyújtani. A külképviseletek listáját itt találod. 

Sokkal könnyebb az adminisztratív teendőkön túlesni, ha együtt csináljátok, ráadásul ez alkalom is lehet arra, hogy találkozzatok! Akár azoknak is meghozhatjátok a kedvét a szavazáshoz, aki egyébként nem szeretett volna voksolni áprilisban. 

Jelentkezz szavazatszámlálónak! 

A szavazatszámlálók nem csak szavazatot számolnak. Kiemelkedő szerepük van abban, hogy a választás tisztaságát megőrizzük, hiszen a szavazás napján nyitástól zárásig jelen vannak, látják az eseményeket, és a jogsértő vagy gyanús eseteket jegyzőkönyvbe vehetik, majd a hatóságokhoz fordulhatnak. A szavazatszámlálók egymást ellenőrizve, akár azokat a visszaéléseket is vissza tudják szorítani, amelyeket más szavazatszámlálók követnének el. 

Szavazatszámlálókat jelölnek az önkormányzatok, és delegálhatnak a pártok és a jelöltek is. Vannak szervezetek, amelyek kifejezetten azzal foglalkoznak, hogy delegált tagokat gyűjtsenek és készítsenek fel az SzSzB-ben végzett feladatokra. Ilyen a Számoljunk Együtt Mozgalom, akik civilekként továbbítják az igénylő pártokhoz a jelentkezőket, továbbá a https://20k.hu/ is, mely kifejezetten a hatpárti – ellenzéki – megállapodásban részes ellenzéki pártok számára gyűjt delegáltakat. Az utóbbi megállapodásban nem részes pártok maguk szerveznek SzSzB-tagokat, így ha az ő színeikben dolgoznál, akkor közvetlenül hozzájuk fordulj.

Ha további kérdésed maradt, vagy jogsérelem ért, írj a Panaszládánkba, vagy hívd a TASZ forródrótját a +36307223356-os számon!