Ne hagyd, hogy polgármesterek önkormányzati erőforrással kampányoljanak!

  • Rengetegen keresnek minket azzal, hogy polgármesterek önkormányzati erőforrásokat felhasználva kampányolnak országgyűlési képviselőjelöltek mellett.
  • Ez több választási alapelvet is sért, ezért kifogásmintát készítettünk, amit bárki benyújthat, ha ilyet tapasztal.

Az, hogy egy polgármester támogathat-e nyíltan egy pártot vagy jelöltet a kampányban, az eset körülményein múlik. De 

biztosan jogsértő, ha kampánytevékenységre önkormányzati infrastruktúrát használnak fel: a 2018-as országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választásokat megelőző kampányban többször is bírságot szabott ki a választási bizottság jogsértően kampányoló polgármesterek és önkormányzati lapok ellen. 

Amikor önkormányzati honlapon, önkormányzat által üzemeltetett Facebook-oldalon tesznek közzé kampányanyagokat, vagy önkormányzati pénzből nyomtatnak szórólapokat, esetleg önkormányzati dolgozók dobnak be a postaládákba olyan leveleket, amelyekben a polgármester egy jelölt melletti szavazásra buzdít, az sérti a választások tisztaságának, a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőségének és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak az alapelvét.

Ezért kifogásmintát készítettünk, amelyet ilyen esetekben be lehet nyújtani az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokhoz.  (A kifogást legegyszerűbb e-mailben benyújtani a választási bizottság e-mail címére elküldve. Az aláírásnak nincsenek szigorú formai követelményei, ezért elég, ha gépelve van a név, mivel kifogást bárki benyújthat. Be lehet küldeni a kifogást postán is, de az a rövid határidők miatt nem praktikus. Az írásos kifogást személyesen is be lehet vinni a választási bizottsághoz.)

A kifogással el lehet érni, hogy a választási bizottság eltiltsa a polgármestert a további jogsértéstől, vagy akár bírságot is kiszabhatnak. Többen megkerestek minket amiatt is, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara e-mailben terjesztette tagjai számára a miniszterelnök aláírásával ellátott kampányanyagot. Mivel a kamara egy köztestület, ami közhatalmat is gyakorol, ezért ez a kampányolás is jogsértő. Ezzel kapcsolatban is készítettünk kifogásmintát, amit mindenki benyújthat, aki megkapta a jogsértő e-mailt. A kifogást az nvb@nvi.hu címre kell küldeni, a személyi azonosító számmal (ami a lakcímkártyán levő szám), és érdemes csatolni printscreenben a kapott kamarai levelet úgy, hogy azon látszódjon a feladó. 

Ha további kérdésed van a választással kapcsolatban, kattints a valasztasz.tasz.hu oldalra! Ha pedig jogi segítségre van szükséged, hívd forródrótunkat a +36 30 722 3356-os számon!