Gázmaszkban tüntetett, bűnözőként kezelik

  • Két évvel ezelőtt egy tüntető gázmaszkban tiltakozott az erdők tarvágása ellen.
  • Bár rendőri felszólításra levette a maszkot, mégis büntetőeljárás indult ellene.
  • Az ügyészség az esetet elrettentő példaként használná, és a szaporodó tüntetésekre hivatkozva az eredeti, kétéves próbára bocsátásnál súlyosabb büntetést követel.
  • Ügyfelünk esete egyértelműen megmutatja, hogy a hasonló eljárásokkal a tüntetők kedvét próbálják elvenni a véleménynyilvánítástól, de mi mindent megteszünk, hogy megvédjük az alapvető jogokat.

Egy tüntető 2022 augusztusában gázmaszkban vett részt egy budapesti tüntetésen, ahol több ezer ember tiltakozott az ellen a kormányrendelet ellen, ami természetvédelmi területeken is lehetővé tette az erdők tarvágását. A tüntető a gázmaszk viselését szimbolikusnak tartotta:

ha kevesebb a fa, fogy a levegő.

Csakhogy a gyülekezési törvény szerint a tüntetéseken nem takarhatják el az emberek az arcukat, hacsak nincs erre valami különleges indok, amit már a bejelentésben elfogadott a rendőrség. A gázmaszkos tüntető viszont nem tudott erről a szabályról, és amikor felszólították, hogy vegye le a maszkot, ezt rögtön meg is tette. 

Később meglepődött azon, hogy mégis eljárás indult ellene azért, mert eltakarta az arcát.

Ráadásul nem is csak szabálysértési eljárásról volt szó, hanem az ennél jóval súlyosabb büntetőeljárásban kellett bíróság elé állnia. (Így jártak más esetben azok a diáktüntetők is, akik a korábbi tüntetések könnygáz-támadásai miatt sállal vagy maszkkal eltakart arccal tüntettek az oktatásért.)

A környezetvédelmi tüntető ügyfelünket először két évre próbára bocsátották. Ez a büntetés azt jelenti, hogy ha két éven belül nem követ el újabb bűncselekményt, a próbaidő után megszűnik a büntethetősége. Az ügyészség ezzel nem elégedett meg, súlyosbításért fellebbezett. Ügyfelünk ekkor keresett meg minket, a képviseletét március óta látjuk el. 

Abszurd módon a fellebbezésben az ügyészség arra hivatkozott, hogy a megszaporodott tüntetések indokolják a szigorúbb büntetést. Olyan ez, mintha az ügyészség elrettentő példaként akarná használni az esetet. Ügyfelünk nem tehet arról, hogy ekkoriban - történetesen teljesen más témában - de gyakoribbak voltak a tüntetések. 

Ügyfelünk a tárgyalás után a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete előtt, 2024. június 5-én.Fotó: Pivarnyik Balázs

Júniusban ismét tárgyalást tartott a bíróság, ahol ítéletében a próbára bocsátást helybenhagyta. Azonban az ügyészség ismét fellebbezett, így az ügy még mindig nem ért véget.

Szerintünk a gázmaszkos tüntető esete egyértelműen megmutatja, mi az ilyen eljárások valódi célja: az, hogy elvegye a tüntetők kedvét attól, hogy kifejezzék a véleményüket.

Ügyfelünk elismerte, hogy hibázott, amikor nem ismerte az arc eltakarását tiltó szabályt, azonban a büntetőeljárás sorozatos megpróbáltatásai aránytalanul súlyosak egy ilyen bagatell cselekmény miatt.

Nem hagyjuk, hogy megfélemlítsék, vagy elhallgattassák azokat, akik politikai véleményt fogalmaznak meg! Ingyenes jogsegélyszolgálatunk elérhető bárki számára, akinek a hatalom indokolatlanul korlátozza az alapjogait!

Állj ki te is a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, és támogass minket rendszeres adományoddal, hogy továbbra is képviselhessük azokat, akiket el akarnak hallgattatni!

Kunos Zsuzsanna, a TASZ jogásza