Ezért értelmetlen vagdalkozás a tanárokra vonatkozó telefontilalom

  • Még fel sem ocsúdhattak az oktatás résztvevői a diákok mobilhasználatának tiltása és a Madách igazgatójának kirúgása miatt, amikor váratlanul, egyik napról a másikra a kormány a tanárok iskolai mobilhasználatát is betiltotta.
  • A hétfőn megjelent közlöny szerint az órán és más foglalkozások ideje alatt, illetve akkor, amikor a tanár diákok felügyeletét látja el, a telefonját csak oktatással összefüggő célokra használhatja. 
  • Intézményen kívüli program (például osztálykirándulás vagy múzeumlátogatás) alatt ez a tilalom nem érvényes, mint ahogy az sem tilos, hogy a tanár segítséget hívjon, veszélyt hárítson el a telefonja segítségével.

Mindennek még kevesebb értelme van, mint a diákok mobilhasználati korlátozásának. 

Nyilvánvaló, hogy a tanár, aki órát tart, gyereket felügyel, eddig sem mobilozhatott ezalatt, mert ezzel a legalapvetőbb munkavégzési feltételeknek sem tett volna eleget. Ezek megismétlése egy miniszteri rendeletben másra nem alkalmas, mint a tanárok további megrendszabályozására, megfélemlítésére.

Ráadásul, szemben a diákokra vonatkozó szabályozással, itt egy szó sem esik arról, hogy ki és hogyan fogja betartani ezt a szabályt, ki ellenőrzi majd a pedagógust, és milyen következményei lehetnek a tilalom esetleges megszegésének.

Mi változik tehát? Lényegében semmi: most még egy szabály mondja ki, hogy amit eddig sem volt szabad, azt ezután is tilos.

Csak a tanárok érezhetik azt, hogy még az eddigieknél is rövidebb pórázra fogják őket, egy újabb kérdésben igyekeznek korlátozni a mozgásterüket. Akiket a leginkább meg kellene becsülnie a kormánynak, azokat bántja a leginkább. 

Így ez valóban nem több, mint értelmetlen vagdalkozás.

Ahogy arról a diákok telefonjaira vonatkozó tiltásról korábban már megírtuk, bár az a szabályozás sem tiltja ki egyértelműen a telefonokat az iskolákból, az már most látszik, hogy az alkalmazása nagyon eltérő lehet iskoláktól, tankerületektől függően. 

Álláspontunk szerint amiatt, ha valaki a jogszabály adta lehetőségeket kihasználva a tudatos eszközhasználat mellett dönt a tiltás helyett, nem érhetné semmilyen hátrány.

Ha szülőként, diákként vagy pedagógusként, igazgatóként élni szeretnél az új rendelet adta mentesítési lehetőségekkel és ezzel kapcsolatban kérdésed van, vagy úgy érzed, hogy nem szabályosan jártak el az iskolában veled vagy a gyerekeddel szemben keresd a TASZ jogsegélyszolgálatát a témában a jogsegely@tasz.hu címen!

Asbóth Márton, a TASZ Magánszféra programjának vezetője