Van beleszólásod: vegyél részt aktívan a közügyekben!

Szeretnéd a saját szemeddel látni, mit művelnek az önkormányzati képviselőid, de nem engednek be az ülésekre? Meg akarod mutatni másoknak is, mit gondol a helyi szemétlerakó létesítéséről a választott képviselőjük, de nem engednek felvételt készíteni az önkormányzati képviselő-testületi ülésről? Felszólalnál az óvodai férőhelyek hiánya miatt a közmeghallgatáson, de nem hagynak szóhoz jutni? Vagy esetleg már évek óta nem is volt közmeghallgatás a településeden? Új, helyi aktivistákat támogató 1x1-ünkben megmutatjuk, ezekben a helyzetekben – és még sok más hasonló helyzetben – mit tehetsz. Sőt: számos mintabeadványt is kínálunk Neked, hogy a helyi önkormányzat munkájának monitorozása során Téged ért jogsérelmekkel jogi ismeretek nélkül is könnyen fel tudd venni a harcot.

Önkormányzati képviselőink értünk, a mi megbízásunkból kellene, hogy dolgoznak – de szorosan kell tartanunk a pórázt, hogy ez valóban így is legyen. Tájékoztatónk első része ebben segíti a helyi aktivistákat, érdeklődő polgárokat. Bemutatjuk, mikor kell az önkormányzati képviselő-testületeknek a nyilvánosságot, a polgárok óvó tekintetét tűrve tartani üléseiket, hogyan férhetünk hozzá az ülések jegyzőkönyvéhez, milyen feltételek között készíthetők felvételek a nyilvános ülésekről, és mit tehetünk, ha az önkormányzat megpróbálja kicselezni az érdeklődő polgárokat – például zárt képviselő-testületi ülés jogszerűtlen elrendelésével, vagy a felvételkészítés megtiltásával, esetleg az ülés időpontjának ide-oda mozgatásával.

Képviselőink nem csak tekintetünket kötelesek tűrni, hanem a véleményünket is, és kérdéseinkre bizonyos esetekben válaszolni kötelesek – így például a közmeghallgatásokon. Tájékoztatónk második része ennek megfelelően a közmeghallgatással kapcsolatos kérdésekben nyújt eligazítást a véleményüket kifejezni akaró, kérdéseikre az önkormányzattól választ váró polgároknak. Itt is segítséget kínálunk azoknak, akiket nem engednek be a közmeghallgatásokra, vagy nem hagyják őket szóhoz jutni – és arra az esetre is kínálunk eszközöket, ha az önkormányzat egyszerűen nem tart közmeghallgatásokat.

Helyi önkormányzataink útján közösségünk az önkormányzáshoz való alkotmányos jogát gyakorolja. Ez a jog azonban nem korlátlan. Önkormányzataink nem léphetik át az alkotmányosság, törvényesség korlátait, ahogy a saját maguk alkotta szabályokat se vehetik semmibe. Tájékoztatónk abban is segít, hogyan érheted el, hogy a jogellenesen eljáró – különösen az emberi jogokat sértő – önkormányzat működését, jogalkotását visszaszorítsd a jogszerű keretek közé.

Helyi aktivizmust nehéz építeni helyi márka nélkül. Akárhol is törődsz a helyi közügyekkel, ha másokkal együtt szervezetet alapítanál, honlapot hoznál létre kezdeményezésednek, könnyen lehet, hogy szeretnéd a településed nevét is használni a szervezet nevében, a honlap domain-nevében. Végül tehát abban nyújtunk eligazítást, milyen célokra hogyan használhatod a településed nevét anélkül, hogy retorziókra kellene számítanod.

Részletes Helyi önkormányzati aktivizmus 1x1-ünket pedig itt találod!

Helyi aktivistáknak készült útmutatónkat pedig itt találod!

Mráz Attila