Nem, a tanároknak sem tilthatják meg a nyilatkozást

Az RTL Klub tegnapi híre szerint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal körüzenetben korlátozta a nyilatkozást azután, hogy kiderült, hogy egy komáromi iskolában szégyenfalra tűzik a „renitens” diákok nevét. Már többször elismételtük, de sajnos ezúttal is aktuális: nem, egyetlen iskola, kórház, intézményfenntartó vagy igazgató sem tilthatja meg általánosságban a nyilatkozást. Nézzük, mit tehet a nyilatkozni vágyó közalkalmazott! Posztunkban jogi túlélőkészlet is található!

Ugyanúgy, ahogy azt a korábbi posztunkban a kórházi dolgozókkal kapcsolatban megírtuk, a pedagógusoknak sem tilthatja meg az iskolafenntartó azt, hogy általános szakmai kérdésekben, vagy szakpolitikai témákban nyilatkozzanak. A kérdés aktualitását az adja, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal körbeküldött egy levelet, amelyben korlátozóan szabályozzák az alkalmazottaik nyilatkozási rendjét. Mindez azután történt, hogy egy komáromi iskola egyik tanára kifejezte nemtetszését az intézményben kifüggesztett szégyenfallal kapcsolatban.

Pedig jogszerűen csak azok a nyilatkozatok korlátozhatók, amelyek:

  • a munkaviszonnyal közvetlenül kapcsolatosak;
  • amik a munkáltató belső viszonyaira vonatkoznak;
  • amiket a munkavállaló a munkáltató képviseletében ad.

 

Nézzük a konkrét esetet!

Ha a tanár azt fejti ki, hogy személyiségi jogokat sért és pedagógiailag sem üdvözlendő szégyenfalon listázni az iskola tanulóit, akkor a nyilatkozata semmilyen módon nem korlátozható, mivel nem is jogsértő.

Ha viszont arról beszél, hogy például a konkrét iskolában melyik pedagógus ötlete volt a szégyenfal, melyik diák sorozatos kihágásai nyomán született az erre vonatkozó ötlet, vagy hogyan reagált arra az igazgató, az már okkal eshet korlátozás alá. Ez esetben ugyanis az iskola belső viszonyairól árul el részleteket, a saját munkaviszonyával közvetlen összefüggésben, de akár még személyiségi jogokat is sérthet.Bármennyire is egyszerűek a fenti elvek, vagyis hogy az intézmény fenntartójának vagy vezetőjének nincs joga arra, hogy a törvényinél korlátozóbb szabályt hozzon, mégis nap mint nap hallunk ilyenről. Ez nyilvánvalóan azért van, mert az ilyen körlevelek tökéletesen alkalmasak arra, hogy megfélemlítsék a pedagógusokat. Nem csak a szakiskolákban, hanem az összes állami fenntartású intézményben. Aki ellenszegül, könnyen munkajogi következményekkel találhatja szemben magát.

Mit tegyen, akit felelősségre vonnak a nyilatkozata miatt?

Aki úgy érzi, jogszerűtlenül vonják felelősségre azért, mert nyilatkozott, igyekezzen dokumentálni az ügyet! Vegyenek fel jegyzőkönyvet, és kérje írásba a munkáltatói figyelmeztetést, intézkedést.

Ha kirúgással fenyegetik az illetőt, semmiképp se írja alá a közös megegyezésről szóló papírt, mert így lehetetlen utólag munkaügyi pert indítani.

Bár alapvetően nem foglalkozunk munkaügyi jogsértésekkel, de ha valakit amiatt ér jogi sérelem, mert nyilatkozott, forduljon hozzánk és szívesen nyújtunk tanácsot vagy gondoljuk végig egy stratégiai per lehetőségét.

Fernezelyi Borbála