Három fontos kérdés és válasz a népszavazásról

  • Idén először az országgyűlési képviselő-választással azonos napon népszavazást is tartanak Magyarországon. 
  • A közös eljárással kapcsolatban sok kérdés érkezik jogsegélyszolgálatunkhoz, összeszedtük ezek közül a leggyakrabban előfordulókat. 

Csak az országgyűlési képviselőkre szeretnék szavazni, a népszavazáson nem. Megtehetem ezt?

Igen! A népszavazáson való részvétel – ahogy semmilyen választáson való részvétel – nem kötelező. Fordítva is igaz ez: lehet, hogy valaki országgyűlési képviselőre nem szeretne szavazni, csak a népszavazáson venne részt, amihez minden joga megvan.

Sokakat elbizonytalanít, hogy a két szavazást azonos napon tartják, úgynevezett közös eljárásban. De ettől még két külön szavazásról van szó, ami külön szavazólapok kitöltésével jár. Ha valamelyik szavazáson nem szeretnél reszt venni, egyszerűen ne vedd át az arra vonatkozó szavazólapot. Fontos, hogy a névjegyzéket is ennek megfelelően írd alá! Tehát ha a népszavazáson nem szeretnél szavazni, csak annál a résznél írj alá, ahol az országgyűlési képviselő-választás szavazólapjainak átvételét igazolod!

Érvénytelen szavazatot szeretnék leadni a népszavazáson, de bizonytalan vagyok benne, hogy csináljam. Mi a legjobb megoldás erre?

A legbiztosabb megoldás, ha átveszed a szavazólapot, az átvételét aláírásoddal igazolod a névejgyzékben, majd a szavazófülkében  mindegy egyes kérdésnél az összes válaszlehetőséget (igen / nem) bejelölöd két, egymást metsző vonallal. Az üresen az urnába dobott szavazólap is érvénytelen, de jobb biztosra menni az előző megoldással, hogy még véletlenül se lehessen utólag bejelölni valamelyik választ. A válaszlehetőségek melletti körökbe csak + vagy x jelet tegyél, nem érdemes más, kreatív megoldásokkal kísérletezni. 

Nem jobb, ha át sem veszem a szavazólapot? Így mégiscsak részt veszek a szavazásban, amivel nem értek egyet. 

Az érvénytelen szavazat erősebb véleménynyilvánítás, mintha át sem vennéd a szavazólapot. Ha a szavazólapot nem veszed át, az azt is jelentheti, hogy egyszerűen közömbös számodra a népszavazás, míg az érvénytelen szavazat leadása egyértelműbben utal arra, hogy nem értesz egyet a népszavazással. Az érvénytelen szavazat ráadásul ugyanúgy nem számít bele a végeredménybe. Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, azaz jogilag kötelező eredménye legyen, a szavazásra jogosultak több mint felének ÉRVÉNYES szavazata szükséges. Nem az a fontos, hogy hányan dobták be a szavazólapot az urnába, hanem hányan szavaztak egyértelműen igennel vagy nemmel. Azaz, az érvénytelen szavazattal úgy fejezed ki a véleményed, hogy közben nem járulsz hozzá a népszavazás sikeréhez, de az érvénytelen szavazatok látszanak a statisztikákban, így ennek politikai hatása lehet.

Hívd a +36307223356-os számot, ha kérdésed van a szavazással vagy egy jogsértés kivizsgáltatásában kapcsolatban!Mi azért dolgozunk, hogy mindenki kivehesse a részét az országgyűlési választások folyamatából, hiszen a demokrácia nem egy nap. Ha neked is fontos, hogy minél tisztább és szabadabb választásokon dönthessünk az ország jövőjéről, kövess minket, és nem maradsz le semmiről!