Kannabiszt receptre? Van, ahol ez nem kérdés

  • A nagy várakozásokkal induló cseh orvosi kannabisz program évekig csak pár tucat beteget tudott kiszolgálni. 
  • A szakmai szervezetek folyamatosan jelezték az akadályokat, amikre a cseh vezetés pozitív módosításokkal reagált. 
  • A reformok olyan sikeresek voltak, hogy szakértők szerint a cseh modell Európa mintaprogramjává válhat a következő években. 
  • A cseh példa fő tanulsága, hogy kellő elhivatottsággal a csorbák menet közben is kiköszörülhetők 

Csehország évtizedek óta progresszív drogpolitikájáról híres, amiben ideológiák és utópiák kergetése helyett a realizmus, az emberi jogok tiszteletben tartása és a bizonyíték alapú döntéshozatal játssza a főszerepet. Csehország Kelet-Európában elsőként szavazta meg a kábítószerek dekriminalizációját 2010-ben, majd három évvel később, nagy várakozások mellett elindította orvosi kannabisz programját is.

Amikor a 2016-os orvosi kannabisz konferenciánkra meghívtuk a cseh program kidolgozásáért felelős drogpolitikai szakértőt, a tavaly elhunyt Dr. Tomáš Zábranskýt, egy nehéz kezdetekről beszámoló, ám lelkesítő előadásra számítottunk. A nehézségeket illetően nem tévedtünk, ám meglepve szembesültünk azzal, hogy három év alatt mindössze pár tucat beteg jutott orvosi receptre kannabiszhoz. Ráadásul az érdemi változások bekövetkezéséig további három évre volt szükség.

Hogyan lehetséges, hogy a szakértők által kidolgozott, magas politikai támogatottságot élvező program az első hat évben ilyen szerény eredményeket produkáljon? És mit kellett tenni ahhoz, hogy a rosszul működő modell évekkel később szárnyra kapjon?

A cseh program fő nehézségei       

  • Bürokratikus akadályok

Ahogyan az más országok példáján keresztül is látható, hiába lépett hatályba a törvény, ez még nem jelentette, hogy az orvosi kannabisz azonnal elérhetővé vált. Bár a cseh gyógyászati program hivatalosan 2013 áprilisában indult, az orvosok csak 2014 novemberétől  tudták megkezdeni a receptek felírását. Kezdetben azonban olyan szigorú feltételeknek kellett megfelelni, hogy alig akadt beteg, aki megfelelt volna a kritériumoknak. 2015 októberében új rendelet született, amelynek köszönhetően több betegségre is felírhatták  a kannabiszt, nagyobb havi mennyiségben, emellett  a hatóanyag-tartalom tekintetében is bővült a választék. Ez azonban még mindig kevés volt az áttörő sikerhez.

  • ·Orvosképzés hiánya

Ellentétben a német modellel, Csehországban csak a megfelelő képesítéssel rendelkező orvosok írhatnak fel kannabiszt, ezért az államnak kell gondoskodnia arról, hogy megkönnyítse és vonzóvá tegye számukra az engedély megszerzését. Képzett orvosok híján ugyanis a betegekre hárul a feladat, hogy a gyógyászati kannabisz előnyei mellett érveljenek és sürgessék az orvosuk továbbképzését, ami, valljuk be, nem sok sikerrel kecsegtet. 2017-ben még mindössze 16 orvos írhatott fel kannabiszt egész Csehországban, ám ez a szám 2021 végére már elérte a 200-at. Könnyű belátni, hogy az orvosi kannabisz program sikeressége nagyrészt az orvosok bevonásán múlik, hiszen minél többen jogosultak receptfelírásra és rendelkeznek kellő ismeretekkel az alkalmazásról, annál több beteg számára válik elérhetővé a terápia.

  • Az importra hagyatkozás megfizethetetlen gyógyszerárat eredményez

Az első öt évben az orvosi kannabisz Hollandiából és Kanadából érkezett, aminek megfelelően az ára is jócskán meghaladta az utcai kannabiszét: grammjáért átszámolva több mint 4000 Ft-ot kértek. Ezzel a jogosultak nagy része kiszorult a programból, hiszen tb-támogatás híján, a betegek számára átlagosnak mondható, napi 1 grammos fogyasztással számolva ez havi bő 120.000 forintos kiadást jelentett. Bár a gyógyszer olcsóbb alternatíváját, a Csehországban előállított orvosi kannabiszt 2016-ra ígérték, ez is akadályokba ütközött. A minisztériumi rendelet alapján mindössze egyetlen cseh vállalat kaphatott jogosultságot az orvosi kannabisz előállítására és forgalmazására a gyógyszertárak számára. A vállalat meghatározása csak három eredménytelen tender után járt sikerrel, így jókora csúszással, csak 2018-ban jelent meg a cseh gyógyszertárakban, nagyjából 2500 Ft/gramm áron. A betegek költségeit ez idő alatt is csökkenthették volna, ha a törvény nem csak az orvosi kannabisz virágzat, de a belőle készített kivonatok, kapszulák és krémek alkalmazására is lehetőséget nyújt, ám ezek engedélyezésére is várni kellett.

A drága orvosi kannabisz és a kevés képzett orvos miatt 

kódolva volt a rendszerben, hogy a betegek csak nagyon alacsony arányban férhettek hozzá a frissen engedélyezett terápiához. 2016 júniusában Dr. Zábranský még mindössze 55 gyógyászati kannabisz páciensről számolt be, ami az év végére nagyjából megkétszereződött. Az igazi ugrás csak 2019 után következett. Mostanra 4600 beteg jut kannabiszhoz Csehországban orvosi célra, ami a teljes lakosságnak még mindig csupán a 0,04%-a, ami egészen biztosan nem fedi le a rászoruló betegeket. Viszonyításként Németországban ez az arány 0,15%, ami elemzők szerint még a többszörösére fog nőni.

Forrás: Prohibition Partners: The European Cannabis Report, Edition 6.

Csehország előre megy, nem hátra

Egy 2020-ban elfogadott törvénynek köszönhetően jelenleg az orvosi kannabisz árának 90 százalékát fedezi a társadalombiztosítás, maximum 30 gramm/hó mennyiségig. Emellett az Egészségügyi Minisztérium hatóságilag megállapította az orvosi kannabisz árának maximumát.

A 2022 január 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás tovább segítheti az orvosi kannabisz program sikerét. Ennek főbb elemei a következők:

  • Több cseh vállalat is engedélyt kaphat az orvosi kannabisz előállítására, így nagyobb lesz az elérhető választék. A várhatóan kialakuló árverseny is kedvez a betegeknek.
  • Engedélyezetté vált az orvosi kannabisz exportja.
  • Lehetővé tették a kivonatok és tinktúrák előállítását kannabisz virágzatból, amiket az orvosok felírhatnak a pácienseknek. Mivel sokan tartanak a virágzat fogyasztásától és több betegség esetében is előnyösebb a feldolgozott termékek használata, a döntés várhatóan tovább emeli a programban résztvevő betegek számát.
  • Az elektronikus felírás rendszerét frissítik, ezzel megkönnyítve a recept felírását és kiváltását.
  • Az 1% THC-tartalom alatti kendertermékek a továbbiakban nem minősülnek kábítószernek, így széles körben termeszthetővé válnak. Ez tovább tágíthatja az orvosi alkalmazásra is megfelelő kannabisz kivonatok és tinktúrák körét.

A reformok első eredményei már most is látszanak, hiszen 2021-ben 63%-kal nőtt az értékesített orvosi kannabisz aránya és 

elemzők szerint további meredek növekedés várható, hála a friss törvénymódosításnak.A cseh orvosi kannabisz modell öt tanulsága a magyar törvényhozás számára

  1. Minden olyan betegség esetében felírhatóvá kell tenni a kannabiszt, amelynél meggyőző tudományos bizonyíték támasztja alá a terápia hatékonyságát. Ennek hiányában sok olyan beteg ellátatlanul marad, aki profitálhatna az orvosi kannabisz kezelésből.
  2. Magyarország leendő szabályozásának több vállalat számára is engedélyeznie kell az orvosi kannabisz belföldi előállítását, hogy minél stabilabb legyen a szükséges mennyiség és minőség biztosítása, valamint hogy nagyobb választék álljon rendelkezésre. A vállalatok között kialakuló árverseny fő nyertesei is a betegek lesznek.
  3. Az orvosok képzésére kiemelt figyelmet kell fordítani már a törvény tervezésével egy időben is. Ha az országos program indulásakor az orvosok nincsenek tisztában a kannabisz alkalmazási területeivel, tényleges előnyeivel és kockázataival, valamint a felírás menetével, akkor nem lesz, aki receptet írjon a betegeknek.
  4. A társadalombiztosításnak legalább részben fedeznie kell az orvosi kannabisz árát. A tapasztalatok alapján az első években minden ország az utcai árnál drágábban tudja csak biztosítani a gyógyászati minőségű kannabiszt. Fontos, hogy a rászoruló betegek már ekkor is hozzájuthassanak, és ne kényszerüljenek a bizonytalan minőségű kannabisz illegális beszerzésére.
  5. A program ne csupán a kannabiszvirágzat előállítására koncentráljon, ugyanis sok betegség esetében más forma a hatékony. A betegek egy részének az elnyújtott hatás az előnyösebb, amire a gyomorban felszívódó formátumok kedvezőbbek, míg másoknál például a kannabisz hatóanyagait tartalmazó krémek használata a célravezető.

Bárhogy is álljon a kérdéshez a kormány, mi töretlenül hiszünk abban, hogy a betegek tízezreitől értelmetlenül megfosztott orvosi kannabisz terápia itthon is elérhetővé válik a közeljövőben. Addig is azon dolgozunk, hogy a megfelelő ismereteket és tapasztalatokat biztosítsuk ahhoz, hogy Magyarországnak jól működő, a betegek igényeire kiemelt figyelmet fordító orvosi kannabisz programja legyen.

Kardos Tamás

Sorozatunk korábbi cikkeiben írtunk arról, hogy hol a helye az orvosi kannabisznak a gyógyszerek között, mi vezetett oda, hogy évtizedekre megakadjon a kannabisz egészségügyi felhasználása, milyen hatással van a betegekre, hogy a magyar kormány továbbra is mereven elzárkózik az engedélyezéstől, illetve hogy mit tanulhatunk a németektől.