Mit tegyek, ha gyerekekkel kampányoló politikust látok?

  • A gyerekek méltóságát súlyosan sérti, ha a politikai díszletként használják őket.
  • Gyerekekkel tilos kampányolni.
  • Ennek ellenére a választási visszaélések gyakori és látványos példája, amikor a politikusok a saját népszerűségük növelésére akarják használni a gyerekeket.  
  • A TASZ átfogó tájékoztatóval és kifogásmintákkal segít, hogy te is tehess a választási visszaélések ellen!

Több mint hat év telt el azóta, hogy Orbán Viktort megbírságolta a Nemzeti Választási Bizottság azért, mert 2018-ban óvodás gyerekek közt kampányolt. Azóta túléltünk már három választási kampányt: egy európai parlamentit, egy önkormányzatit és egy országgyűlésit is, de a politikai pedofília továbbra is virágzik Magyarországon.

A most esedékes EP- és önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszak április 20-án kezdődött el hivatalosan, de már ez előtt kiderült, hogy a Kodály Zoltán Kórusiskola tanulói a CPAC nevű, jobboldali dzsemborin fognak fellépni. (Arról, hogy ez miért számít egyértelműen kampányrendezvénynek, ebben a korábbi cikkünkben írtunk.)

Az idei kampányidőszak első hétfője pedig rögtön azzal indult, hogy óvodai nyílt napon, a gyerekek között tartott kampánybeszédet egy fideszes önkormányzati képviselő Budapest XVI. kerületében.

A köznevelési törvény általánosságban tiltja, hogy gyermekfelügyeleti idő alatt az iskolában, óvodában vagy kollégiumban politikai célú tevékenységet lehessen folytatni.A kampányidőszakban ezen felül a választási eljárás alapelveivel is ütközik, ha valaki gyerekekkel kampányol. Ha a hivatalban lévő politikusok megjelennek rendezvényeken, ügyelniük kell arra, hogy ez a szerepük a kampánnyal ne mosódjon össze.

Hiába világos a törvény, mégis választásról választásra azt tapasztaljuk, hogy a politikusok figyelmen kívül hagyják, hogy a gyerekeket ki kell hagyni a kampányból. Mit lehet ez ellen tenni?

Ha megtudod, hogy közoktatási intézményben kampányol egy politikus, az eseménytől számított harmadik nap 16 óráig kifogást nyújthatsz be! Ebben segítünk neked ezzel a tájékoztatóval és ezzel a kifogásmintával.

Nemcsak a gyerekekkel való kampányolás számít gyakori visszaélésnek, hanem például az önkormányzat erőforrásainak kampánycélú felhasználása, más választási plakátjainak letépése vagy az ajánlásgyűjtés akadályozása is. 

A szavazás napján is gyakoriak a visszaélések:

A jó hír ugyanakkor az, hogy  ezek ellen is fel tudsz lépni, így te is tehetsz a választási visszaélések ellen!

Átfogó tájékoztatót és összesen 14 különböző kifogásmintát készítettünk a gyakran előforduló választási visszaélésekre, ezeket ide kattintva éred el.Ezeket a kifogásokat bárki benyújthatja, de szívesen segítünk, ha elakadsz a folyamatban. Ha kérdésed van, keress minket a jogsegely@tasz.hu e-mail címen vagy a választási forródrótunkon, a +36 30 722 3356-os telefonszámon!

Kunos Zsuzsanna, a TASZ jogásza

Április 20-tól a választási kampány idején mindennap elérhető a forródrótunk 8 és 20 óra között. Ajánld fel nekünk adód 1%-át és tegyél velünk a választások tisztaságának megőrzéséért!