Itt a vége, kiharcoltuk: nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait!

Majd’ két évig tartott, az EMMI minden lehetséges jogi utat végigjárt, a legabszurdabb érvekkel is megpróbálkozott, de hiába, mert győztünk: kiharcoltuk, közzé kell tenni a kórházi fertőzések adatait intézményekre lebontva! A Kúria tegnapi döntése sokéves titkolózásnak vetett véget, mostantól egyértelmű, amit mindig is állítottunk: a nyilvánosságra tartozik, hogy hányan fertőződnek meg és hányan halnak meg kórházi fertőzésben a magyarországi kórházakban. 

NEKED IS FONTOS, HOGY LEGYEN AKI FELLÉP A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK ELLEN? TÁMOGASD MUNKÁNKAT, HOGY TOVÁBB KÜZDHESSÜNK EGY ÁTLÁTHATÓBB ÉS BIZTONSÁGOSABB EGÉSZSÉGÜGYÉRT! TASZ.HU/TAMOGATAS


Az eltitkolás gyötrelmei

Hosszú sora volt annak, hogy hogyan igyekezett az állam eltitkolni a fertőzések adatait – belegondolni is rossz, mennyi értelmes munkát elvégezhettek volna annyi idő alatt, amíg álságos érveket keresgéltek az adatok jogellenes eltitkolására. Már 2016 elején is ezen vitatkoztunk, sőt az – akkor még valódi újságként működő – origo-nak már 2007-ben sem adták ki az adatokat.

Már ekkor, 2016 áprilisában is megjelentek azok a megmosolyogtató érvek, amikkel aztán később, a perben is előjött az EMMI. Próbálkoztak a jogászkodással, mondván: az adatok döntés-előkészítőnek minősülnek és nem adhatók ki. Valami furcsa koncepció alapján azt is jó ötletnek tartották, hogy az adatokat pánikkeltésre alkalmasnak állítsák be, és arra is hivatkoztak, hogy ezek félrevezethetnék a betegeket – mintha nem épp az ő dolguk lenne elmagyarázni az azokat.

Az EMMI abszurd érvekre hivatkozott, és közben nem tett semmit

2017-ben tehát elhatároztuk: jogi eszközökkel érjük el az adatok nyilvánosságra hozását. Szeptemberben beadtuk az adatigénylést, amit annak rendje-módja szerint meg is tagadtak, úgyhogy jöhetett a per. 2018 nyaráig tartott, míg másodfokon, jogerősen is nyertünk, de az EMMI ekkor is az időhúzást választotta, nem számított, hogy mekkora pofonba szaladnak bele. Tegnap viszont megszületett a Kúria döntése, amellyel megerősítette a másodfokú bíróság ítéletét, és kimondta, hogy a kórházi fertőzéses adatoknak intézményekre lebontva is nyilvánosaknak kell lenniük. A Kúria ezen felül tételesen elutasította az EMMI minden, az adatigénylés ellen felhozott érvét. Kimondta: nem igaz az, hogy egy statisztikai adatsor nyilvánosságra hozatala bárki személyes adatait veszélyeztetné, mint ahogy az sem igaz, hogy ezek az adatok döntés-előkészítő jellegűek lennének, amikor a titoktartás indokolt lehetne. Üdvözöljük, hogy a Kúria a  következetes álláspontunkkal egyezően arra is felhívta a figyelmet, hogy az államnak felelőssége van abban, hogy megmagyarázza és kontextusba helyezze a nyers adatokat, hogy azok ne legyenek riadalomkeltők. Az EMMI utoljára még megpróbálkozott azzal érvelni, hogy valójában nem is kezelik a kérdéses adatokat, mert azokat a tisztifőorvosnak jelentik az egyes kórházak. Amikor a bíróság rákérdezett, hogy rendelkezésükre állnak-e azok az adatok, amelyekről egyébként már két éve folyik a per, természetesen kénytelenek voltak beismerni, hogy a tisztifőorvos feletteseként az EMMI-nél is megvannak a kért statisztikák. A döntés értelmében az adatokat az ítélet kézbesítésétől számított 15 napon belül meg kell kapnunk az EMMI-től.És hogy mi történt ez alatt a két év alatt? A kórházi fertőzésekről csak alapszintű adatokat tartalmazó jelentést sem bírták egyszer sem közzétenni határidőben, legutóbb még trükközni is kellett vele. Amikor végre sikerült, az megint olyan érthetetlen lett, hogy nekünk kellett szakértő segítségével érthetővé tenni. Kásler miniszter közben bejelentett, rendeletet fogadtak el, de érdemben semmi nem változott.

És most mi lesz?

Szomorkás, hogy a mai ítélettel csak a 2015 és 16 közötti adatokhoz juthatunk hozzá – amikor beadtuk az adatigénylést, még nem léteztek frissebbek, és az ítélet nem vonatkozik az azóta keletkezettek adatokra. Úgyhogy most gyorsan beadjuk az adatigénylést a 2017-es adatokra is –  ezt már aligha tagadhatja meg a minisztérium. (A ‘18-as számoknak még elvileg nem kell készen állniuk, majd csak ősszel.)

Az biztos, hogy ha megkapjuk az adatokat, némi időt fog igénybe venni, hogy értelmezzük őket – feltételezzük, hogy olyan nyers adatokat fognak közölni, amiket még fel kell dolgozni. Szerencsére van pár önkéntes szakértőnk, akik már ajánlkoztak, hogy segítenek elvégezni ezt a munkát.

Amint megkapjuk az adatokat, elvégezzük a feldolgozásukat, az eredményekkel pedig hamarosan jelentkezünk!

Nagy lépést tehetünk ezzel az átláthatóbb és biztonságosabb egészségügy felé!