„A betegek vagy legálisan meghalnak, vagy illegálisan túlélnek”

  • „A betegek vagy legálisan meghalnak, vagy illegálisan túlélnek” – foglalta össze nekünk a helyzetet Dr. Lumír Hanuš, a kannabisz gyógyászati alkalmazásának egyik legismertebb kutatója 2016-ban.
  • Azóta a nemzetközi hozzáállás jelentősen megváltozott, Magyarországon viszont egyre több beteg kénytelen az illegális túlélést választani. 

Történeteiket a törvénytől való félelem miatt a legritkábban osztják meg, két beteg azonban hajlandó volt arra, hogy videóban is meséljen nekünk. Az ő beszámolóikon, illetve egy orvos tapasztalatain keresztül mutatjuk be, hogy mi a baj a magyar szabályozással, és hogyan használható a gyógyászati kannabisz egy olyan országban, ahol a betegek szempontjai a legfontosabbak.

Habár Magyarországon a kannabisz továbbra is tiltott szernek minősül, vannak legálisan felírható kannabisz-alapú készítmények. Tapasztalataink szerint az orvosok többsége nem tud ezekről, fél felírni ezeket vagy egyszerűen nem kíván magának extra papírmunkát. Mindez arra indított minket, hogy az eddigi jogi segítségnyújtásunk mellett tényszerű ismeretekkel és praktikus tanácsokkal is szolgáljunk a betegeknek és az orvosoknak, miközben tovább küzdünk a törvényi környezet megváltoztatásáért.

Tematikus oldalunkon összeszedtük az orvosi kannabisz hatékonyságát alátámasztó tudományos bizonyítékokat és azokat a kannabisz-alapú gyógyszereket, melyek jelenleg is felírhatók. Felvértezzük a betegeket a szükséges információkkal, hogy ezeket fel tudják íratni az orvosaikkal, de tanácsokat adunk nekik arra az esetre is, ha a jobb lehetőség híján az illegális öngyógyítás mellett döntenek.

A döntéshozókat változatlanul arra sarkalljuk, hogy hozzák meg az egyedüli helyes döntést, és dolgozzák ki a magyar orvosi kannabisz program alapjait. 

Sorozatunk korábbi cikkeiben írtunk arról, hogy hol a helye az orvosi kannabisznak a gyógyszerek között, mi vezetett oda, hogy évtizedekre megakadjon a kannabisz egészségügyi felhasználása, milyen hatással van a betegekre, hogy a magyar kormány továbbra is mereven elzárkózik az engedélyezéstől, illetve részletesen is bemutattuk, hogy mit tanulhatunk a németektől

Kardos Tamás

Videó: Pivarnyik Balázs