A kampány nem csak arra van, hogy a politikusok mondják a magukét

  • A kampányidőszak nem csak a politikusokról szól, ez mindannyiunk ügye.

  • Mivel ilyenkor kiszélesednek a véleménynyilvánítás határai, még az átlagosnál is bátrabban szólalhatunk meg a közügyekben.

  • Ebben a cikkben azt mutatjuk meg, hogy hogyan fejezheted ki a véleményedet jogszerűen a kampány idején.

Mivel régóta a permanens kampány világában élünk, egyáltalán nem meglepő, ha sokaknak fel sem tűnik, hogy április 20-án elindult a hivatalos kampányidőszak. Hirtelen még a megszokottnál is sokkal több plakát és pult jelent meg az utcákon, aktivisták szólítják le az embert vagy éppen csöngetnek be az otthonába. Különbség, hogy most nem kizárólag a kormánypropaganda mindent túlharsogó üzenetei jöhetnek szemebe velünk, de az most sem kérdés, hogy melyik politikai szereplők láthatóak leginkább.

A kampányra sokan hajlamosak úgy tekinteni, mint a politikusok belügyére: amihez nekünk nincs és nem is lehet közünk, amit majd a jelöltek lejátszanak egymás között - csak minket hagyjanak már békén! 

Ennek nem kell azonban így lennie. A kampány valójában minden választópolgár ügye. A választási eljárásról szóló törvény is úgy határozza meg a kampányeszközt, mint ami “alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére”. Azaz, ha a kampányidőszakban közügyekben szólalunk meg, az könnyen lehet kampánytevékenység - hiszen lehetséges, hogy éppen a mi véleményünk befolyásol valakit abban, hogy kire szavazzon. Amikor a családunkkal, a barátainkkal, vagy a szomszédainkkal beszélgetünk, az természetesen nem számít kampánytevékenységnek, de ez is hatással lehet a másik gondolkodására, szavazatára. 

A kampány során kiszélesednek a véleménynyilvánítás határai. Ez azt jelenti, hogy közügyekben még az átlagosnál is bátrabban szólalhatunk meg: a politikusok, és a közhatalmat gyakorlók pedig kötelesek eltűrni még a szokásosnál is erősebb kritikát is. Korábban számtalan alkalommal képviseltük eredményesen azokat a polgárokat, akik keményen bírálták a helyi hatalomgyakorlókat - és ezek az esetek még csak nem is kampányidőszakban történtek. 

Fontos azt is tudnod, hogy véleményed miatt nem érhet munkajogi hátrány, nem rúghatnak ki jogszerűen az állásodból a politikai véleményed miatt. Ez persze nem jelenti, hogy bárki megnyilvánulhatna  az emberi méltóságot sértő módon, öncélúan gyalázkodva, vagy a másikat emberi mivoltától megfosztva. De azt mindenképpen jelenti, hogy a poltikus közéleti szerepvállalásáról szóló kemény kérdéseknek, karcos véleményeknek helye van. Nemcsak egymás között, hanem a választópolgároktól is. Ezt az álláspontot évtizedek óta erősíti az Alkotmánybíróság és a felsőbíróságok gyakorlata.

A demokrácia akkor működik, ha a politikusok - legyenek azok akár a közhatalom gyakorlói, akár pozícióra pályázók - szembesülnek a választók véleményével, igényeivel, értékelésével. 

Nyugodtan fejezd tehát ki véleményedet, kérd számon a képviselőidet, vagy jelöltjeidet akár szóban, akár írásban, akár nyilvános eseményeken.

Aki még jobban szeretne belefolyni a kampányba, annak lehetősége van aktivistaként csatlakozni jelöltekhez, pártokhoz, a választáson induló egyesületekhez, akár az ajánlásgyűjtés során, akár azt követően. A választópolgárokkal így lehet a leginkább közvetlen kapcsolatot teretemni. Ez sem a politikusok privilégiuma.

Pártoktól, jelöltektől függetlenül is szervezhetsz választási gyűlést, amivel kiállhatsz ügyek mellett, hatást gyakorolhatsz a választókra azzal, hogy az adott üggyel foglalkozva döntsenek egy jelölt vagy párt mellett. A választási gyűléseket ugyanúgy kell megszervezni, mint bármilyen más tüntetést, tehát be kell őket jelenteni a rendőrségen, ha közterületen tartod, magánterületen pedig a tulajdonos hozzájárulására van szükség a megtartásához. (Ehhez készítettünk részletes útmutatót is, amit ide kattintva olvashatsz el.)

Ha úgy döntesz, hogy részt veszel a kampányban, akkor előfordulhat, hogy kifogást nyújtanak be a tevékenységeddel szemben. Ha ez megtörténik, akkor a választási bizottság arról fog dönteni, hogy jogsértő-e, az ahogy a kampányban részt veszel.

A kampányban idején is vannak korlátai a véleménynyilvánításnak és a kampányeszközök használatának is: elsősorban az, hogy a szavazás napján korlátozott kampánycsend van érvényben. Ez azt jelenti, hogy választási gyűlést egyáltalán nem lehet a szavazás napján tartani, a többi kampányeszközt pedig a szavazóhelyiségben, az azt magában foglaló épületben és annak 150 méteres körzetében nem lehet használni. 

Ha a jelöltek plakátjait átragasztva, rájuk matricázva akarsz kifejeznipolitikai üzenetet, akkor arra érdemes figyelned, hogy a falfirka fogalmának parttalanná tételével ma már bármilyen firkálást, rajzolást, matricázást bűncselekményként kezelhet a rendőrség. Szerintünk ez az értelmezés jogsértő, de ettől függetlenül fontos tudnod, hogy indulhat ellened eljárás, ha pártok, politikusok plakátjain fejezed ki a véleményed.

Tartalmilag pedig az emberi méltóságot kell szem előtt tartani, ezen kívül viszont bátran fejezd ki a véleményed közügyekről, politikusokról, pártokról!

Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője

A tájékoztató anyagainkból tavaly több mint félmillió ember kapott segítséget. Ahhoz, hogy jövőre még több témában tudjunk segíteni, te is kellesz! Támogass minket az adód 1%-ával és legyél hatással több ezer ember életére!



Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.